Over Dirk

Over Dirk

Wie is Dirk? Dit doet Dirk ook Goede doelen In de Pers Links

Wie is Dirk?

Kinderpopster Dirk Scheele maakt vrolijke kinderliedjes voor kinderen vanaf 2 jaar. Hij toert al meer dan 25 jaar langs theaters en poppodia in Nederland en België, is dagelijks te zien op Nickelodeon en heeft een populair YouTube-kanaal met meer dan 50.000 abonnees. Dirk heeft inmiddels veel cd’s, dvd’s, tv-series en boeken gemaakt en trekt volle zalen met hits als ‘Ik woon in een huis’, ‘Op de kinderboerderij’ en ‘Broccolirock’.

Achtergrond
Dirk Scheele begon als muziektherapeut voor kinderen met een beperking. Voor hen schreef hij zijn eerste kinderliedjes. De liedjes sloegen aan, ook buiten zijn werk. Daarom maakte Dirk de overstap naar het theater. Dirk werd al snel populair als kinderpopster. In zijn liedjes gebruikt hij diverse muziekstijlen, waaronder rock & roll, blues, pop, dance, klassiek en wereldmuziek. In een eigen herkenbare stijl sluit hij aan bij het niveau van de kinderen.

Volle zalen
In zijn populaire theatervoorstellingen brengt Dirk de kinderen op speelse wijze liefde voor muziek bij. Hij bespeelt naast de gitaar, zijn favoriete instrument, ook diverse andere instrumenten. Maar hij maakt ook muziek met bestek, sleutelbossen, gereedschap en speelgoed! Elk liedje is een klein theaterstuk en alle kinderen in de zaal mogen volop meedoen.
Vanaf zomer 2019 gaat Dirk met een nieuwe voorstelling van start: In Holland staat een Huis. In een groot meezingfeest voor jong en oud speelt Dirk samen met een spetterende liveband (of solo) de allerleukste Oudhollandse liedjes, maar dan natuurlijk helemaal op z’n Dirks. In de Sinterklaasperiode staat Pepernotenpret in de theaters; een swingende voorstelling mét Sint en Pieten.

Dirk op tv
Dirk Scheele is dagelijks te zien op Nickelodeon (Nick Jr.) met zijn televisieseries ‘Op stap met Dirk Scheele’ en ‘Huis-, tuin- en keukenavonturen’. Met gastrollen van onder meer Mylène en Rosanne, Kathleen en Hakim.

Dirk in de bioscoop
In de zomer van 2018 ging de eerste bioscoopfilm van Dirk Scheele in première: ‘Op stap met Dirk Scheele‘.

Populair YouTube-kanaal
Het YouTube-kanaal van Dirk Scheele is the place to be voor zijn jonge fans en hun ouders en heeft ruim 40.000 abonnees. Op zijn kanaal staan ruim 200 filmpjes van zijn vrolijke liedjes, tv-programma’s en theatervoorstellingen en er komen regelmatig nieuwe video’s bij. In 2017 is Dirk twee nieuwe YouTube-kanalen begonnen met zijn Engels– en Duitstalige kinderliedjes.

Dit doet Dirk ook

Dirk samen met…

De liedjes van Dirk Scheele zijn ook bij volwassenen populair. Ze worden regelmatig gebruikt. Daarnaast werkt Dirk ook graag met anderen samen. Een overzicht:

 • De Liedjesspeeltuin: Deel 4 in samenwerking met Rangerclub van het Wereld Natuurfonds. Dirk ontving een Emi Music Award voor 100.000 verkochte Liedjesspeeltuin-cd’s.
 • Dirk schreef in opdracht van Dettol handzeep het  nationale handenwaslied ‘Handen wassen’. De bijbehorende videoclip is op youtube al meer dan 300.000 bekeken. En de reklamecampagne heeft de Europese gouden Sabre Award gewonnen.
 • Hij schreef ‘Het Insmeerlied’ voor de campagne veilig zonnen van het KWF en ‘Hou je mond gezond’ voor de gelijknamige campagne voor de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.
 • Samen met Jet Boeke maakte Dirk de cd-boeken  Dikkie Dik- Limonade met prik (2008) en Dikkie Dik en zijn vriendjes (2012).
 • Samen met illustrator Thé Tjong-Khing maakte Dirk het luisterboek De Sprookjesverteller (2008).
 • De Volkskrant gaf de succesvolle verzamelbox De liedjesbox uit met illustraties van Harmen van Straaten. (2009).
 • Uitgeverij Pimento gaf Vroem Vroem (2009) en Huis, tuin en keukenliedjes (2010) opnieuw uit, dit keer met illustraties van Harmen van Straaten.
 • Voor Educatieve Uitgeverij Malmberg maakte Dirk bij een lespakket de cd’s Kleuterplein (2008)  en Peuterplein (2010).
 • Voor Boekstart en Stichting Lezen maakte Dirk de BabyCd Huggyduggybuggy  (2014).
 • Het liedje ‘Maandag’ van Liedjesspeeltuin 1 is door Ruud de Wild lange tijd als afsluitende tune gebruikt op radio 538.
 • Het liedje ‘Doe de hond na’ is gebruikt door Martin Gaus op zijn dvd Een puppy in huis.
 • Dirk en de sint. Dirk Scheele is al 7 jaar de presentator die Sinterklaas muzikaal ontvangt tijdens de Amsterdamse intocht.
 • Daarnaast heeft Dirk de succesvolle educatieve app ‘Letterschool’  ingesproken, heeft hij een muzikale bijdrage geleverd (zang en gitaar) aan de CD ‘4 beren’ van Kapitein Winokio en de CD ‘Anders’ van Hippe Gasten en heeft hij onlangs het Radio 4 programma ‘Een goedemorgen met’ mogen presenteren.
 • In April 2019 werd Dirk ambassadeur van de Kindermuziekweek! Hiervoor werd hij geinterviewd door Radio 1 en Radio 4.

Dirk en rockbands

Whroumm

Dirk Scheele speelde gitaarrock in de rockband “Whroumm”. De band bracht de cd “Dark side of town” uit en speelde in radioprogramma’s zoals Leidsekade Live. De band was te horen op verschillende Amerikaanse en Canadese radiostations.
In een enquête van de Nieuwe Revu onder Nederlandse top- en subtopbands stond Dirk Scheele (samen met z’n broer Christiaan Scheele) op een gedeelde derde plaats in de categorie Nederlands Beste Gitarist.

Guitar Fever

Dirk speelt ook in Guitar Fever. Een rockcoverband met nummers van o.a. Pink Floyd,  Jimi Hendrix, The Doors, Lenny Kravitz, U2 en Deep Purple.

Goede doelen

Stichting Opkikker

Sinds 2007 is Dirk Scheele ambassadeur van Stichting Opkikker. Deze organisatie organiseert speciale Opkikkerdagen voor gezinnen waarvan een van de kinderen langdurig ziek is.

.

Jaren geleden vertelde Stichting Opkikker me over de wens van Daan, een heel zieke jongen van 5 jaar. Hij wilde me graag ontmoeten en zien optreden. Ik heb Daan thuis opgezocht en heb samen met hem liedjes gezongen, in het bijzijn van het hele gezin. Een ontroerende gebeurtenis.

Dirk Scheele

Sindsdien doet Dirk vaker dit soort Verwendag-huiskamerconcertjes. Ook komen er geregeld zieke kinderen met hun hele gezin naar een theatervoorstelling van Dirk. Allemaal georganiseerd door Stichting Opkikker.

Het is bijzonder om een ziek kind blij te maken met je eigen liedjes. Ik voel me zeer vereerd ambassadeur te zijn van zo’n geweldige en integere organisatie.

Dirk Scheele

Meer weten over Stichting Opkikker? Ga naar www.opkikker.nl.

Stichting Sam

Dirk heeft in 2007 een cd met Dolfijne Liedjes opgenomen in samenwerking met Stichting Sam. Deze stichting organiseert dolfijntherapie voor gehandicapte kinderen. Door middel van een interactief programma met dolfijnen kunnen deze kinderen zich emotioneel, cognitief, sociaal en fysiek verder ontwikkelen.

Meer weten over Stichting Sam? Ga naar www.stichtingsam.nl.

Dirk in de pers

 

Hieronder staat een lijst met daarin waar en wanneer dirk in de pers is geweest.

Dirk Scheele – Muziek als Troost Mediahuis – Nancy Ubert

Dirk Scheele ontvangt lintje (NU.nl)

Feest!!! in Paradiso met Dirk Scheele
Musicalsites.nl, 17 februari 2018 Recensie Feest!!!

Dirk Scheele viert zijn 25-jarig jubileum in een uitverkocht Paradiso
Ilovetheater.nl, 17 februari 2018 Recensie Feest!!!

Dirk Scheele on tour met theaterconcert Feest!!! – Alleen herkenbaar in knalgeel t-shirt
Parool, 16 februari 2018 Interview: 25 jaar in het kinderpopvak

Dirk Scheele begint jubileumtour in Paradiso
Parool, 9 januari 2018

Dirk Scheele begint 25-jarig jubileum in Paradiso
NU.nl, 9 januari 2018

Dirk Scheele begint jubileum in Paradiso
RTL Nieuws, 9 januari 2018

Feest met Dirk Scheele: van band met rockgitaren tot een pantoffelpolonaise ★★★★
Theaterparadijs.nl, 2 oktober 2017 Recensie Huis-, tuin- en keukenavonturen

Dirk Scheele’s Huis-, tuin- en keukenavonturen: YouTube in het theater
Musicalsites.nl, 1 oktober 2017 Recensie Huis-, tuin- en keukenavonturen

Huis-, tuin en keukenavonturen van Dirk Scheele: tijdloos vertederend
Musicalnieuws.nl, 2 oktober 2017 Recensie Huis-, tuin- en keukenavonturen